ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en kent een geschiedenis van enkele duizenden jaren. Acupunctuur is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw ook in de Westerse wereld geïntroduceerd. De World Health Organization (WHO) heeft officiële lijst opgesteld van klachten die met acupunctuur bewezen effectief behandeld kunnen worden. ( zie KLACHTENLIJST)

In de Chinese Geneeskunde wordt ziekte beschouwd als een verstoring van de balans in het lichaam. In een gezonde toestand kan onze lichaamsenergie vrij stromen en zijn er geen klachten. Als er blokkades in de energiestroom ontstaan dan ontstaat er vervolgens ongemak, pijn of ziekte. De Chinese geneeskunde ziet een klacht altijd in relatie tot een verstoring van een bepaald patroon. Niets staat dus op zichzelf.

Acupunctuur is gericht op het herstellen van de vitale energie (Qi) en het opheffen van blokkades in het lichaam. Door hele fijne naaldjes op specifieke punten op het lichaam in te brengen worden er signalen aan het lichaam afgegeven die het zelfherstellend vermogen van het lichaam er toe aanzet de balans weer te herstellen. Dit gebeurt vrijwel pijnloos en meestal wekt een acupunctuurbehandeling een gevoel van ontspanning op. De naaldjes blijven meestal tussen de 30 -40 minuten zitten.

Categories :