PIJNBESTRIJDING MET ACUPUNCTUUR

( volgens de Balans-methode van Dr. Tan)

Pijnbestrijding met acupunctuur is voor mij één van mijn belangrijkste specialisaties. Door mijn jarenlange ervaring in de zorg heb ik van dichtbij veel mensen met ( soms héél vee)l pijn meegemaakt. Behalve dat hiervoor pijnstillers werden gegeven was hier vaak weinig aan te doen. Bovendien lossen pijnstillers uiteraard de oorzaak van de pijn niet op, maar kunnen alleen tijdelijk de pijn verlichten. Pijn is de hoofdklacht waarmee mensen naar de dokter gaan. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 volwassen Europeanen lijdt aan chronische pijn! Pijn kan in meerdere of mindere mate iemands leven beïnvloeden of het plezier in het leven behoorlijk vergallen. Er bestaan vele soorten pijn, acuut, chronisch en in allerlei hoedanigheden en gradaties. Over één ding is iedereen het eens: pijn is niet fijn, daar wil je zo snel mogelijk vanaf!

Behalve met de klassieke acupunctuur kan ik pijn behandelen met de Balans-methode van Dr. Richard Teh-Fu Tan. Dit is een bijzonder effectieve methode voor het verhelpen van pijnklachten. Zelfs is vaak al binnen één behandeling effect merkbaar en dat is voor zowel patiënt als therapeut zeer bevredigend!

Bij deze methode word u eerst gevraagd om de plek waar zich de meeste pijn ( of ongemak) bevindt, aan te wijzen. Vervolgens bepaal ik welke acupunctuurmeridiaan door dat gebied loopt. Aan de hand daarvan wordt een keuze gemaakt met welke meridianen het probleem behandeld zal worden. Bij de Balansmethode wordt ook gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘reflex-zones’ op het lichaam en wordt er niet op de pijnlijke plek zelf geprikt. Meestal hoeft de patiënt zich zelfs niet uit te kleden en is het voldoende als onderarmen en onderbenen ontbloot worden. Ook wordt er niet in de eerste plaats gezocht naar de acupunctuurpunten uit de boeken, maar naar de plek die de meeste reactie geeft bij indrukken. Wanneer vervolgens het juiste punt geprikt wordt, zal al na enkele seconden een vermindering van de pijn waarneembaar zijn. In de loop van de behandeling verdwijnt de pijn vaak helemaal. Na de eerste behandelingen zal in de regels de pijn deels terugkeren, maar steeds in geringere mate en na langere tijdsduur en uiteindelijk helemaal. Met deze behandeling worden er signalen aan het lichaam gegeven die het ertoe aanzetten dat het lichaam zelf de balans herstelt. Indien er onderliggende klachten aan de pijnklacht ten grondslag liggen dan zullen deze uiteraard ook behandeld worden.

Voor deze behandelingen kan het soms nodig zijn om meerdere keren kort na elkaar behandeld te worden. Het kan dus gebeuren dat u in de eerste week 2 of 3 keer een behandeling nodig hebt. Behandeling geschiedt bij voorkeur op geleide van het terugkeren van de pijn. Naarmate het lichaam herstelt worden de episodes tussen de behandelingen langer en is dus minder frequent behandeling nodig. Om optimaal herstel plaats te laten vinden is het ook van belang om adviezen ten aanzien van ‘life-style’ op te volgen en voldoende rust te geven aan het aangedane lichaamsdeel. Want ook al is de pijn verdwenen, het lichaam is nog bezig met herstel!

Bij het eerste consult zal een behandeltraject met u afgesproken worden, waarbij ook uw eigen mogelijkheden in zoveel als mogelijk in ogenschouw genomen zullen worden.

Categories :