AURICULO-THERAPIE

Ooracupunctuur is een relatief nieuwe tak binnen de acupunctuur. Grondlegger is de Franse arts Paul Nogier ( 1908-1996). Ooracupunctuur is dus geen onderdeel van de Klassieke Chinese Acupunctuur. Ooracupunctuur is een systematische reflexbehandeling en kan gebruikt worden als op zichzelf staande therapie maar kan óók gecombineerd worden met een ‘gewone’ acupunctuurbehandeling.

Uitgangspunt is dat het oor als micro-systeem gezien wordt voor het hele lichaam. Andere micro-systemen zijn onder andere bijvoorbeeld: hoofd, hand en voet. Denk bijvoorbeeld aan voetrefexologie.

Tijdens een behandeling worden er bijvoorbeeld zeer kleine naaldjes oppervlakkig in het oor geprikt. Er kunnen ook kleine zaadjes of metalen bolletjes op een pleistertje in of op het oor worden geplakt. Die kunnen dan na een behandeling tot een week blijven zitten, zodat men zelf het punt kan stimuleren door er tussendoor eens op te drukken. Verder kan er met een elektrische puntzoeker gezocht worden naar punten die reageren en die met een klein stroompje behandelen.

Over het algemeen zal ik auriculo-therapie combineren met een klassieke acupunctuurbehandeling of bij een Tuina-behandeling.

Categories :